Актуелно

Скопје, 03.03.2020

ЗАВРШНА ТРКАЛЕЗНА МАСА

На 03.03.2020 се одржа завршната тркалезна маса на Универзитетот за туризам и менаџмент Скопје на која учествуваа истакнати личности во зeмјава носители на раководни функции од деловниот свет , политиката и бизнис заедницата на која беа презентирани Анализата, Извештајот од Проектот и Платформата на жени на одлучувачки позиции. На тркалезната маса како говорнички учествуваа Ѓулумсере Касапи, претседател на Клубот на пратенички при Собранието, Данела Арсовска, претседател на Сојузот на стопанските комори на Македонија и Анета Пешева, претседател на МАСИТ и директор на УНЕТ, додека настанот го отвори Ленка Угриновска од Елит.

Нашата цел ја постигнавме, ја креиравме првата Платформа на жени на оддлучувачки позиции како алатка за вмрежување на жените на управувачки структури во претпријатијата и жените претприемачи, развивме модел со препораки за вклучување на жените во процесот на донесување одлуки, нивната застапеност во управувачките и менаџерските структури на претпријатијата, како и поттикнување на женското претприемаштво. Таа е објавена на нашата веб страна и постојано ќе се надградува, истакна Угриновска.

Анализата и истражувањето од Проектот го презентираше доц.д-р Љубиша Николовски, додека претставникот од Комерцијална банка Љупчо Фармаковски даде посебен осврт на застапеноста на жените во управувачките и менаџеските структури во банкарскиот сектор.Дискусијата беше отворена за сите присутни, при што сите говорнички го презентираа искусуството со родовата застапеност на жените во своите сфери и се потврди значајната улога на жената која може да ја има во македонската економија и политика за подобар општествен живот на сите граѓани во земјата.

Скопје, 01.02.2020

Средби за соработка и поддршка на проектот „Платформа -жени на одлучувачки позиции“

 

Скопје, 07.10.2018

ЕЛИТКИ на Напред Розово, подршка на маршот за кревање на свеста за ракот на дојка

« of 5 »

Белград 29 и 30 Септември 2019

Средба на тема: Стратешко планирање и вмрежување на женски здруженија со Асоцијацијата на деловни жени на Србија – УПЖ, Босна и Херцеговина РАП, IKF MALMO и Асоцијацијата на жени менаџери ЕЛИТ од МАкедонија.

ЕЛИТ е невладина и непартиска независна организација која дејствува во правец на промовирање, поттикнување и зголемување на женското лидерство во економијата и другите сфери на општеството.

Целта на оваа средба е вмрежувањеи заеднички настап на регионални проекти.

 

 

Почитувани наши следбенички/ци,

Доколку сакате да дадете свој придонес за реализација на овој проект и  за поголем број жени на раководни позиции во управните структури, пополнете го Прашалникот:

Прашалник електронски

Упатство за пополнување:

  • Вашиот одговор во прашалникот го правите со едноставно кликнување на соодветното квадратче, при што истото автоматски се означува со Х.
  • Во табелата кај прашањата 9 и 10, каде под а. и б. треба да внесете бројни вредности, само кликнете во делот каде пишува „click here to enter text“ и внесете ја соодветната бројка.
  • Пополнетиот прашалник зачувајте (снимете) го и испратете го на нашата e-mail адреса: elit.macedonia@gmail.com

Ви благодариме однапред!

 

 

Почитувани,

Здружението на жени менаџери  Елит,  Ве поканува  на  трибината  која се организира во Скопје на Универзитето за туризам и менаџмент , Скопје  на 13.03.2018 , со почеток  во 17 часот во рамките на проектот „Зголемување на бројот на жени на одлучувачки позиции во Управните и Надзорните одбори во приватните компании во Република Македонија“ кој е  финансиски поддржан од  Министерството за економија  на Р.М.

Досега, во рамките на проектот  се одржани трибини во Гостивар и Штип.

На трибината, експерти и лидерки во својата професија ќе говорат за улогата на жената во нашето општество, за предизвиците и проблемите на кои тие наидуваат во својата професија, како и за  начинот со кој  би се зголеми бројот на жените на одлучувачки позиции.

ТРИБИНА НА ПРОЕКТОТ ВО СКОПЈЕ                     

Зголемување на бројот на жени на одлучувачки позиции во Управни и Надзорни одбори во приватните компании во Република Македонија

Датум:        13.03.2018 (вторник)

Локација:   Универзитет за туризам и менаџмент, Бул. Партизански Одреди бр.99, Скопје

 АГЕНДА

16:45-17:00 Регистрација на учесниците
17:00-17:30 Отворање:

Ленка Угриновска – Претседател на Елит,

Проф. Д-р  Виолета Миленковска – Улогата на жената во Р.Македонија

Модератор – Мр. Мирјана Марковска Андревски – Потпреседател на Елит, адвокат, медијатор и арбитер

17:30-17:45 Д-р Маја Штериова – Главен финансов директор на Комерцијална банка и Член на Управен одбор
17:45-18:00 Зоран Витанов-претприемач, консултант
18:00-19:15 Ирена Јакимовска  – Косопственик и Управител на Комфи Ангел ДОО, Прилеп
19.15.-19.45 Комуникација со кафе закуска

 

Радио интервју по повод трибините „Зголемување на бројот на жени на одлучувачки позиции во Управните и Надзорните одбори во приватните компании во Република Македонија“ кој е  финансиски поддржан од  Министерството за економија  на Р.М.

 

Во рамки на проектот “Зголемување на бројот на жени во управните и надзорните одбори во приватните компании во РМ” кој е финансиски поддржан од Министерството за Економија се направи анализа и истражување врз база на пополнетите анкетни листови од страна на учесниците на трибините. Резулататите може да ги видите на следниот линк:

Истражување

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *